22. August 2010

Week 20/52: Meat rolls in tomatoe sauce


Doesn't it look like a children's birthday party? Buth there were neither kids nor birthdays involve. It happened like this:

I heard this whining noise from the kitchen and LOOK, IT'S THE GREEK COOKBOOK! ASKING FOR ATTENTION! And since I had learned from the other recipes that all you need is cinnamon, I was ready to go. Meaning to cook.

Ingredients:
500 g minced lamb
50 g breadcrumbs
1 onion, finely chopped
1 garlic clove, mashed
3 Tsp fresh parsley
1 tsp cumin (which I never use)
1 dash of cinnamon (there you go, Christmas...)
salt and pepper
1 egg, whisked
2 Tsp olive oil

Mix everything but egg and olive oil in a bowl and season with salt and pepper. Then mix in the egg for about 5 minutes until you have a nice, even mass of - well - meat. Put this in the fridge for about an hour.

For the sauce, you'll need:
800 g canned, chopped tomatoes
1/4 tsp sugar
50 ml olive oil
1 garlic clove, mashed
1/4 tsp ground cumin
1 Tsp fresh parsley
1 bay leave
salt and pepper

Put all of this in a bowl and cook for about 30 minutes.

Form about 12 meat rolls (the book says 12 rolls of 9 cm length, but that depends on how thick you want them to be) and fry them in olive oil for about 15 minutes untl brown from all sides.

Last but not least, let the rolls cook for 10 minutes or so in the sauce and serve right away. With a salad, we are very traditionalist with that. Wine, not to forget, that is good for your heart.

Yummie! By the time I remembered to take a picture, I had already cut up the rolls into smaller pieces, so you have to imagine what it looked like in the beginning. However, it does not taste too much like Christmas, so you can really use that much cinnamon. It basically prepares itself, as you just throw things together and let it cook, or cool, or cook again by itself. I'll definitely make it again. Hooray for my Greek cookbook.

Kommentare:

  1. so super lecker siehts um ehrlich zu sein jetzt nicht aus... aber da du so begeistert zu sein scheinst. ja, schaut aus wie bei nem kindergeburtstag.

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  2. Ähm, sind es wirklich nur 50g "gehacktes Lamm"? Nicht 250 oder 500? Klingt fürchterlich wenig.

    (Ich frage, weil das so lecker aussieht, dass ich es nachkochen muss. Wie auch neulich schon das Bananenhuh - das war total klasse!)

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  3. Huch: natürlich 500g. In Worten: Fünfhundert. Pro Person, aber dann alles andere auch mit den Personen multiplizieren ;-)
    Und dann nach dem Nachkochen bitte einen Blogeintrag, damit jemand anders sagt, dass es aussieht wie Hackfleisch-"Männerkram"!

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  4. *grins*
    Nun steh ich hier, ich armer Thor....
    will nachkochen und nach dem würzen des Fleisches ist der Kreuzkümmel alle *fluch*
    Den brauch ich halt recht häufig ;)
    Improvisationskochen oder so...

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  5. Geht auch super ohne Kreuzkümmel, den lassen wir "wegen weil mag nicht" immer weg! Guten Hunger!

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  6. Ich könnte baden in Kreuzkümmel :)
    Hab noch Köfte-Gewürzmischung gefunden. Türkisch...Griechisch... das ist doch nicht sooo weit v...ach lassen wir das.
    Ist wirklich lecker geworden!
    Heute mach ich mir zu dem Rest von gestern schöne, leckere und frische Kartoffeln :)

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